17/12/2012 at 18:36

Сушарка для фруктів

Сушарка для фруктів, вібір та принцип роботи

Для нормального функціонування людського організму без вітамінів, мікроелементів, мінеральних речовин не обійтися. Це необхідно і для підтримки імунітету на належному рівні, і для того, щоб наш організм був завжди в тонусі, і ми могли ударно трудитися на благо нашої сім’ї і Батьківщини. Але при цьому, не хотілося б отримувати вітаміни і корисні речовини з допомогою гори таблеток.

Це не завжди смачно, а вже про гастрономічну привабливість, такий підживлення організму, я взагалі мовчу. Все-таки ми звикли до того, що б вітаміни і корисні речовини надходили в наш організм з їжею, з фруктами і овочами. Вони не тільки приносять користь, але ще і просто смачні і привабливі на вигляд. І, крім того, в них знаходяться речовини, яких ніколи немає в таблеткових вітамінах, наприклад, клітковини.

Сушарка для фруктів

Але, на жаль, з кожним місяцем зберігання свіжих овочів і фруктів, в них невблаганно зменшується кількість вітамінів і корисних речовин, і користі від них стає все менше і менше. На жаль, та консервування не вирішує цієї проблеми. Так, зовнішній вигляд овочів і фруктів, в цілому, зберігається, але корисні речовини руйнуються в ході їх приготування. Як же зберегти і корисні речовини, і звичний зовнішній вигляд овочів і фруктів? Спосіб є. Це висушування. Він полягає в тому, що різними способами з фруктів і овочів видаляється волога, а корисні речовини залишаються. Такі висушені фрукти можна вживати в їжу у висушеному вигляді, а можна замочити у воді, що поверне їм первісний вигляд.

Але, щоб ви отримали більш повну картину процесу сушіння фруктів, для початку, ми розповімо вам про технології, які застосовуються для сушки продуктів, і фруктів та овочів, у тому числі. А потім розповімо про технічних приладах і апаратах, які застосовуються для сушки.

Технології, що використовуються для сушіння в сушарках фруктів

Сушарка для фруктов

Використання інфрачервоного випромінювання.

Інфрачервоне випромінювання певного спектру, активно поглинається водою, але не затримується тканиною фруктів. Тому видалення вологи відбувається при невисоких температурах, порядку 50 градусів Цельсія, що дозволяє зберегти вітаміни і біологічно активні речовини, колір, смак і аромат фруктів в незмінному вигляді. Випромінювання проникає в тканину фруктів на 7-12 мм. Використання подібного випромінювання нешкідливо для людини, у фруктах не утворюється канцерогенних речовин, а збереження корисних речовин становить 90%. На даний момент, це сама передова технологія сушіння фруктів.

Сушарки з використанням НВЧ випромінювання

Застосування НВЧ випромінювання — це, що вже стала нам звичної, мікрохвильовка. Суть технології полягає у впливі на фрукти потужного електромагнітного поля надвисокої частоти (НВЧ). Під впливом поля молекули води починають активно рухатися і відбувається нагрів продукту. Під впливом тепла волога починає випаровуватися, і таким чином відбувається сушка продукту. Також відбувається знезараження продукту. Недоліками даного методу є відносно невисокий ККД обладнання (60%), і необхідність захисту людини від НВЧ випромінювання.

Конвекційна сушарка фруктів

Це самий простий і доступний спосіб сушіння фруктів. Основою тут виступає нагріте повітря. У більшості випадків, в якості джерела тепла виступають ТеНи (трубкові електронагрівальні елементи). Вони розташовуються в нижній частині сушильного апарату. Нагріте повітря, за законами фізики, піднімається вгору, де розташовуються лотки з висушують фруктами. Тепле повітря передає тепло фруктам, які нагріваються і з них випаровуються волога. Зайва волога віддаляється з сушильного апарату установкою вентиляторів. Конвекційний метод має один істотний недолік — він нагріває не тільки фрукти, але і всю конструкцію і елементи сушильного апарату, а також повітря навколо обладнання. Тому необхідний захист від опіків гарячим повітрям або від конструкцій апаратів. І, крім того, при використанні цього методу відбувається найбільша втрата вітамінів і корисних речовин з фруктів.
Тим не менше, саме цей спосіб поки є найпоширенішим.

Сушарка методом сублімації для фруктів

Принцип цієї технології полягає в тому, що волога віддаляється з фруктів, які спочатку швидко заморожені, а потім були висушені в умовах вакууму. Ця технологія прийшла до нас з космонавтики. Так що скажемо нашим космонавтам «спасибі» за те, що на своїх шлунках, протягом довгих місяців, ці люди перевіряли ефективність даної технології. Відразу скажемо, що дана технологія дуже дорога, але і дуже ефективна. Правда, на побутовому рівні, її навряд чи вдасться використовувати.
Основа методу полягає в фізичному явищі, суть якого полягає в тому, що при певному розрідженні тиску, для чистої води це 0,0061 Бар, що майже в 163 рази менше атмосферного тиску (1 Бар) при 0 градусів Цельсія, вода може знаходитися тільки в двох станах — твердому і газоподібному.
Тому спочатку фрукти піддаються глибокої і швидкої заморожуванню, потім піддаються сублімування. Що важливо швидкої заморожуванні, так як при цьому, утворюються дрібні кристалики вводи не порушують структуру волокон матеріалу підлягає сублімації.
Тобто фрукти поміщаються в апарати з певною температурою і тиском. Як ми вже згадували, вода переходить у газоподібний стан і її видаляють із сушильного апарату. Основне видалення вологи відбувається при мінусових температурах (-20, -30 С). Потім фрукти досушують при температурі +30- +40 градусів Цельсія. Продукти виходять дуже смачними і ароматними. Сподіваємося, що коли-небудь сублімаційні установки будуть стояти в будь-яких будинках або квартирах.

Акустична сушарка фруктів

Основа даної технології полягає в опроміненні висушують фруктів потужними ультразвуковими імпульсами. Процес проходить циклічно, поки продукт не досягне бажаної вологості. Відмінною особливістю даного методу є відсутність нагріву продукту, чим забезпечується збереження вітамінів і корисних речовин у фруктах.

Кондуктивна сушарка фруктів

Ймовірно, найнеефективніша технологія сушіння фруктів. У цьому методі фрукти сушаться безпосередньо на нагрівається поверхні. Як ви розумієте, це може призвести до перегріву фруктів, і навіть до їх безповоротної втрати, якщо вчасно їх не перевернути. До того ж, температура нагрівається поверхні досягає 300 градусів Цельсія, що викликає руйнування вітамінів та біологічно активних речовин. Втрати складають більше 50%. Використовується вкрай рідко.

На що звернути увагу при покупці сушарки

сушарка для фруктів
Перший показник — це потужність сушарки. Чим вище потужність сушарки, тим швидше відбувається процес сушіння, і можна використовувати більшу кількість літаків. Оптимальна потужність сушарки становить 400-500 Вт Бажано, щоб сушарка була обладнана терморегулятором. Це дозволить вам більш гнучко підходити до процесу сушіння, регулюючи температуру нагрітого повітря.
Далі йде місткість сушарки. Цей параметр залежить від обсягу сушарки і кількості літаків. Як правило, з сушарками поставляється 5-8 літаків.

сушарки для фруктів

Звичайно, більшу кількість лотків дозволяє просушити більшу кількість продуктів, але при цьому сушарка ставати і більш громіздкою.
Далі — матеріал корпусу сушарки. Використовується два види матеріалу — пластик і метал. Сушарки з пластику більш легкі і компактні. Ще краще, якщо пластик буде прозорим. У цьому випадку, ви можете контролювати процес сушіння, не відкриваючи сам апарат. Сушарки з металу більше в обсязі і має більшу вагу.

Сушарки для фруктів

Пересувати їх, іноді буває, досить важко. Крім того, метал може сильно нагріватися і змінювати параметри сушки, що може привести до нерівномірного сушіння продуктів.
Безпека сушарки. Необхідно, щоб сушарка була обладнана функцією автоматичного відключення при перегріві, мала таймер, і захист від перепадів напруги.
І, до речі, зверніть ще увагу на роботу вентилятора, якщо він присутній в сушарці. Працювати він може досить шумно, тому перед покупкою послухайте, як він працює.

 

Комментарии закрыты.