27/10/2014 at 06:10

Приготування бетону технологія і пропорції — інструкція

Будівництво майже завжди має на увазі використання бетону, а саме бетонної суміші, яка є штучним каменем. При зведенні будинку, садової теплиці, огороджень обов’язково заливають фундамент. Також бетон використовують для виготовлення отмостков, хозблоков і навіть пішохідних доріжок на дачних ділянках. Широка область застосування говорить про універсальність бетону, як будівельного матеріалу.


пропорции для приготовления бетона

Пропорції для приготування бетону

Бетон виготовляють на виробництві або власноруч змішують головні складові компоненти. Змішування виробляють в дерев’яних або металевих коробах, ваннах, мобільних бетономішалках. Останні забезпечують найбільшу продуктивність роботи і якісне перемішування компонентів суміші (щебеню, піску, цементу, води). При виготовленні бетону своїми руками вкрай важливо виключити попадання в суміш сторонніх домішок, а також дотримати технологію і врахувати пропорції (дозування).

Бетон, класифікація

Класифікація Вага, кг / м 3 Сфера використання
Особливо важкий Більше 2500 АЕС електростанції
Важкий Від 1800 до 2500 Виготовлення фундаментів, конструкцій із залізобетону, інші будівельні роботи
Легкий Від 500 до 1800 Виготовлення перекриттів, панелей, стінових блоків
Особливо легкий Менш 500 Теплоізоляція фасадів будівель

Крім того, розроблені спеціалізовані бетони, що відрізняються наявністю в них спеціальних домішок, що поліпшують ті чи інші характеристики (теплопровідність, міцність, щільність і т. п.). Наприклад:

    жаростійкий (стійкий до нагрівання до 1000 градусів) ; дорожній (особливо міцний на вигин і морозостоустойчів) ; гідротехнічний (має високу стійкість до корозії, водонепроникністю, підвищеною щільністю) ; аеродромний та інші види бетону спеціального призначення.

Основні компоненти бетонної суміші

Якщо ви задумалися про власноручне приготуванні бетону, варто врахувати не тільки кількість використовуваних « інгредієнтів » для суміші, але і їх якість, яке вплине на характеристики готового фундаменту.

Пісок

Щоб приготувати бетонну суміш, використовують пісок з фракцією від 1,2 до 3,5 мм. Занадто дрібний пісок непридатний для виготовлення бетону. При виборі піску звертають увагу на його чистоту — присутність глиняних вкраплень, мулу не більше 5 %. В іншому випадку бетон втратить свою міцність через високу жирності, яку дає глина, відповідно швидко розкришиться.

Як перевірити якість піску? Досить насипати трохи в ємність з проточною водою і збовтати. Про високу якість скаже чиста або трохи каламутна вода. Якщо ж рідина моментально забарвлюється в колір глини або з’являється осад — пісок непридатний для виготовлення бетону.

строительный песок - фото

Будівельний пісок для бетону — фото

Щебінь, гравій

Наступний компонент бетонної суміші — щебінь (гравій, гранітний відсів, лом цегли, керамзит і т. п.). Його вибирають з розміром частинок від 1 до 8 сантиметрів (для самостійного виготовлення бетону — від 1 до 2 сантиметрів), перевіряючи на чистоту і відсутність сміття, глиняних домішок. Використання більш великої фракції щебеню призведе до втрати фундаментом належної міцності і заодно до незручності проведених робіт.

строительный щебень - фото

Будівельний щебінь — фото

Цемент

Крім щебеню і піску в бетон обов’язково додають цемент. При цьому витрата цементу залежить від його марки. Кількість цементу розраховується строго за пропорціями, правило «чим більше, тим краще» не впливає на якість майбутнього бетону.

цемент для бетона

Цемент для бетону

Цемент буває:

    портландцемент — використовується для всіх видів будівництва, а також для заливки фундаменту, оптимальний при самостійному приготуванні бетону; шлакопортландцемент — відрізняється від попереднього зниженою морозостійкістю і підвищену вологостійкість ; пуццолановий портландцемент — застосовують при будівництві підземних і підводних конструкцій завдяки високій вологостійкості ; інші види цементу зі спеціальними добавками, що дозволяють суміші швидше укріпляти, що скорочує термін дозрівання бетону до 14 днів.

Вода

Вода необхідно використовувати теплу і чисту, без домішок масел, нафтопродуктів, фарб, емалей.

Звичайно, абсолютну чистоту гарантувати важко, особливо при самостійно приготуванні бетону. Також досить складно на практиці вивірити абсолютно точні пропорції щебеню, цементу і піску до літра або кілограма. Додатково варто враховувати, що цемент з плином часу втрачає частину своїх властивостей. Уже після місяця зберігання він втратить десяту частину своїх властивостей, відповідно Маара цементу знизиться. За 6 місяців зберігання цемент втрачає до однієї третини всіх своїх властивостей.

Маркування бетону та цементу

Марка цементу характеризує його межа міцності на стиск (кілограм на квадратний сантиметр бетонного куба зі стороною 20 см через 28 днів після його виготовлення). Якщо в цементі є додаткові домішки, то в маркуванні вказують додаткові букви (наприклад, М (ПЦ) 400- Д20).

Найбільш часто використовувані марки цементу при приготуванні бетону — М350 і М500 .

Марка бетону (М50- М1000) також відображає його усереднені характеристики. При цьому маркування бетону залежить від кількості цементу, використовуваного при виготовленні суміші. У маркуванні бетону також вказують його клас — В1- В60, що є показником міцності.

Як зробити розрахунок і дізнатися обсяг бетону

Безпосередньо кількість використовуваного бетону вимірюється в кубічних метрах. Розрахувати кількість бетону для фундаменту не важко.

Щоб розрахувати обсяг бетону і опалубки, множимо її глибину на ширину і на довжину. Цей результат і є кількістю потрібного бетону для заливки.

Щоб розрахувати пропорції компонентів (цемент, пісок, щебінь, вода) для приготування бетону , слід звернутися до наступного « рецептом ».

Якщо необхідно приготувати 10 кубометрів бетону, а для його виготовлення використовується цемент марки М500, то слід взяти 1 частина цементу, 2 частини води, 4 частини щебеню. З отриманих семи частин буде виготовлено 10 метрів кубічних готового бетону, значить 10 ? 7 = 1,42 м 3 . Цей обсяг припадає на кожну з частин компонентів бетону. Відповідно:

піску 1,42 м 3 ? 2 частини = 2,84 м 3 ; цементу одна частина, 1,42 м 3 ; щебеню 4 частини 1,42 м 3 ? 4 = 5,68 м 3 .

Зразкова вага матеріалів (кг / 1 м 3 ) : цемент — 1500, пісок — 1800, щебінь — 1400.

Оптимальна кількість води — половина від обсяг використаного для приготування бетону цементу (в даному випадку? Частини). Більша кількість води призведе до погіршення консистенції суміші.

Пропорції приготування бетону

При використанні для приготування бетонного розчину цементу марки М400 і М500, пропорції щебеню, цементу і піску будуть наступними.

Бетон, марка Пропорції цементу М400

(Ц), піску (П), щебеню (Щ), кг — Ц : П : Щ

Пропорції цементу М500

(Ц), піску (П), щебеню (Щ), кг — Ц : П : Щ

Кількість отриманого бетону з 10 л цементу марки М400, л Кількість отриманого бетону з 10 л цементу марки М500, л
М100 1 : 4,6 : 7,0 1 : 5,8 : 8,1 78 90
М150 1 : 3,5 : 5,7 1 : 4,5 : 6,6 78 73
М200 1 : 2,8 : 4,8 1 : 3,5 : 5,6 54 62
М250 1 : 2,1 : 3,9 1 : 2,6 : 4,5 43 50
М300 1 : 1,9 : 3,7 1 : 2,4 : 4,3 41 47
М400 1 : 1,9 : 3,7 1 : 1,6 : 3,2 31 36
М450 1 : 1,1 : 2,5 1 : 1,4 : 2,9 29 32

Після того, як кількість щебеню, піску, цементу і води стали відомі і підготовлені, слід приготувати суміш. Для цього в бетономішалку додаємо невелику кількість води, після чого засипаємо цемент, перемішуємо, додаємо пісок, знову перемішуємо, домагаючись однорідності маси без грудок. І тільки тепер можна додати щебінь і залишився кількість води. Суміш відразу ж використовуємо для будівельних робіт.

Дозрівання бетону і набір ним належної міцності

Традиційно всі роботи з бетоном проводять в теплий період року при плюсових температурах повітря. В цьому випадку вода вступає в реакцію з цементом і склад якісно твердне. При заливанні бетону в холодну погоду, вода може перетворитися на лід, що послужить причиною втрати бутоном міцності і його руйнування зсередини.

« Схоплюється » бетон протягом 12 годин, твердне протягом першого тижня, через два тижні бетон набирає майже 80 % своєї міцності, а повністю готовим до експлуатації стає тільки через місяць (за умови температури навколишнього середовища порядку 20 ° С). Якщо ж ви використовували для заливки особливі види бистрозатвердевающую бетонів, термін « дозрівання » може бути менш тривалим.

Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*