06/10/2014 at 08:24

Як зробити коптильню з бочки фото — інструкція

Копченості домашнього приготування — смачний і екологічно чистий делікатес, і приготувати їх вам допоможе коптильня з бочки, зроблена своїми руками. Існує безліч різновидів коптилень, виконаних із всіляких матеріалів, але найбільш простим способом, що вимагає мінімальних затрат, є коптильня з бочки.


как сделать коптильню из бочки

Конструкція печі

У коптильні для гарячого копчення використовується дим, отриманий в результаті тління деревної тирси або стружки, покладеної на дно коптильної камери. Внизу, під коптильной камерою, влаштовують звичайну дров’яну піч з відводом диму. Продукти кладуть на решітку. Оскільки в результаті гарячого копчення з жирних сортів м’яса або риби може виділятися жир, під решіткою для продуктів необхідно встановити суцільний піддон, який залишає зазор між стінками камери для виходу диму.

образец коптильни

Бочка для виготовлення коптильні

Якщо бочка запаяна, зрізають з неї кришку за допомогою болгарки або зварювального апарату. Кришку можна використовувати для виготовлення піддону коптильной камери. Нижня частина бочки — топка, в ній необхідно виконати дверку для завантаження дров і вихід димової труби. Отвір для дверцят вирізають за допомогою зварювального апарату або болгарки, приблизні розміри — 20 на 30 см. Вирізану частину використовують для виготовлення дверки : приварюють до неї петлі, ручку із засувкою, і встановлюють дверку на топку. У дні бочки роблять кілька поздовжніх отворів — вони гратимуть роль піддувала і служити для видалення золи з топкі. Прімерно на висоті 1/3 бочки приварюють дно коптильної камери з листового заліза.

Щоб дно не прогоріла, а також для рівномірного теплорозподілення його краще виконати зі сталі товщиною 3-4 мм. Отвір для димової труби виконують по діаметру труби на протилежному боці топкової камери. Трубу загинають і приварюють до топки. Висота труби повинна бути невеликий, інакше тяга в топці буде дуже сильною, і температура в коптильні стане занадто висока, що спричинить за собою активне виділення жиру і соку з продуктів. До бочці приварюють ніжки з куточка. Ніжки дозволяють створити повітряний зазор між топкою і грунтом, поліпшити горіння дров. Можна не робити топкову камеру в бочці, а скласти її з цегли в зручному місці ділянки.

В цьому випадку дном коптильной камери буде дно самої бочки, а корисний об’єм коптильні збільшиться. Передню стінку цегляної топки викладають тільки наполовину, через отриманий отвір закладають дрова. Для відводу диму залишають отвір в кладці ззаду топкової камери.

общий вид коптильни

Роблять кришку з дерева листяних порід з невеликими отворами, що дозволяють виходити зайвій волозі. Кришку можна замінити мішком з джуту.

Використання коптильні

У такій коптильні можна використовувати будь-які дрова, в тому числі хвойні. Дим від згоряння дров відводиться назовні, а для копчення використовується дим від тліючої стружки деревини листяних порід, що надає продуктам гарний золотавий колір і тонкий смак без гіркоти. Стружку можна виготовити самостійно, настругати ножем сухе дерево : вільху, яблуню, сливу, аличу ; або використовувати готову — вона продається в магазинах садово — городніх товарів. Стружку рівним шаром кладуть на дно коптильної камери, на хрестоподібну арматуру ставлять піддон, встановлюють на місце решітку. На грати укладають рибу, м’ясо, сало або сир, обв’язані шпагатом або бавовняною ниткою. Зверху коптильню накривають кришкою або мішком.

Відео — коптильня з бочки своїми руками

Розтоплюють піч. При нагріванні дна коптильной камери стружка починає тліти, і коптильна камера наповнюється димом. Час копчення риби — близько 30 хвилин, м’яса і сала — 50-70 хвилин, сиру — 40 хвилин. Продукти, зроблені в коптильні з бочки своїми руками, повністю натуральні, корисні і дуже смачні.

приготовление продуктов в коптильне

Приготування продуктів в коптильні

З бочки також можна зробити досить просту коптильню холодного копчення.

Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*